Yazı Editörlük ve Medya Kursu Mart Ayında Başlıyor

YAZI EDİTÖRLÜK VE MEDYA KURSU BAŞLIYOR

Toplumda, edebiyata, yazmaya ve medyaya ilginin giderek arttığı günümüzde yazı kursları da büyük rağbet görüyor. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım yönetiminde 10 yıldan beri çeşitli kurum ve kuruluşlarda devam eden “Yazı, Editörlük ve Medya Dersleri”, 11 Mart 2018 Pazar günü Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)’nde başlıyor. Kurs, Birlik Vakfı bünyesinde gerçekleşiyor.

Üç ay sürecek olan derslerin tamamlanmasından sonra öğrencilere belgeleri törenle verilecek. Konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenler, 0 (212) 516 41 27 - 519 99 90 numaralı telefonları arayabilecek veya www.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret ederek geniş bilgi alabilecekler. Kayıt için MTTB’ne (Bâbıâli Caddesi No.17 Cağaloğlu) giderek veya Birlik Vakfı’na (Torun Sokağı, No. 13 Sultanahmet) uğrayarak kayıt yaptırmak mümkün.

40 AYRI TÜR İŞLENİYOR

Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nda, “Haber”, “Röportaj”, “Köşe Yazısı”, “Makale”, “Hikâye”, “Deneme”, “Roman”, “Araştırma”, “İnceleme”, “Şiir” ve “Hatıra”nın da aralarında bulunduğu 40 ayrı türde dersler işleniyor. Dersler anlatıldıktan sonra örnekler üzerinde duruluyor, sonra da öğrencilerin yaptıkları çalışmalar değerlendiriliyor. Bu çalışmalar arasında başarılı bulunanlar, gazete, dergi ve internet sitelerine gönderilerek yayımlanıyor.

EDİTÖRLÜK VE PROGRAMCILIĞA AĞIRLIK VERİLİYOR

Yazı, Editörlük ve Medya Kursu’nda ‘editörlük’ ve ‘program yapımcılığı’ da önem kazanan bölümler olarak dikkat çekiyor. “Yayınevi Editörlüğü”, “Gazete Editörlüğü”, “Dergi Editörlüğü”, “Radyo Programcılığı”, “Televizyon Programcılığı” ve “Tashih” ayrı ayrı işlenerek öğrencilerin bu meslek dallarında yetişmeleri sağlanıyor. Dönem içinde sınıfa davet edilen gazeteciler, yazarlar, radyo ve televizyon programcıları, yayıncılar birikimlerini ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşıyorlar. Kültür, sanat, edebiyat ve basın dünyasının bazı çınarları da evlerinde ve çalışma mekânlarında ziyaret ediliyor.

AMAÇ YAZMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Kursla ilgili bilgi veren Mehmet Nuri Yardım, kursun bugüne kadar ilgi gördüğünü belirterek, özetle şu bilgiyi verdi:

“Amacımız yazı yazmayı sevenlerin bu işe ciddiyetle sarılmalarını ve düzenli biçimde yazmalarını sağlamaktır. Yazı yazmak sadece bir heves olarak kalmamalı, ciddi biçimde, sistemli olarak ürünlerin verildiği bir çabaya, hatta gerekirse mesleğe dönüşmelidir. Kursta edebiyat ile gazeteciliğin temel türlerini ve bölümlerini işliyoruz. Meslek olarak yazı hayatını seçecek olanlara, gazete, yayınevi, dergi, radyo, televizyon ve internet sitelerinde çalışmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar kursa devam edenlerin büyük bir kısmı, yazı yazmaya, röportaj yapmaya ve farklı kurumlarda çalışmaya başladı. Öğrencilerimiz arasında kitaplarını yayımlayanlar, dergi çıkaranlar var. Hatta başka kurumlarda hocalık yapanları da görüyor ve mutlu oluyoruz. Bu kurs süresi içinde öğrencilerimiz hem yazı yazmanın usullerini öğrenmekte, hem de eser vermiş, iz bırakmış büyük edebiyat ustalarını ve gazetecileri daha yakından tanımaktadırlar. Sonuçtan memnunuz. Şükürler olsun ki, bugüne kadar yüzlerce öğrenci mezun ettik. Devam eden öğrencilerimize belgelerini usta yazarların eliyle ve bir tören düzenleyerek veriyoruz. İnşallah yeni dönem de hayırlara vesile olur.”

YAZARLARIN ESERLERİ İŞLENECEK

Yazı, Editörlük ve Medya Kursu nda, yaşayan yazarlar kursa davet edildiği gibi Türk edebiyatının seçkin yazarlarının başlıca eserleri de okunuyor ve konuyla ilgili tahliller yapılıyor. Kurs süresi içinde şiirleri, hikâyeleri, romanları ve denemeleri değerlendirilen bazı yazar ve şairlerin isimleri şöyle: Namık Kemal, Ahmet Midhat Efendi, Recaizade Mahmut Ekrem, Ahmet Rasim, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Muallim Naci, Rıza Tevfik Bölükbaşı, Cenab Şahabeddin, Tevfik Fikret, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Âkif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Halide Edib Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl Kısakürek, Ziya Osman Saba, Âsaf Halet Çelebi, Arif Nihat Asya, Abbas Sayar, Sâmiha Ayverdi, Kemal Tahir, Tarık Buğra, Safiye Erol, Bahaeddin Özkişi, Haldun Taner, Cemil Meriç, Mehmet Kaplan, Attilâ İlhan, Ahmet Kabaklı, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Oğuz Atay ve Sezai Karakoç.

1 Mart 2018