Toplantıda son günlerde kırmızı et fiyatlarındaki yükselme, hatta enflasyonun artmasında Kırmızı et fiyatlarının etkili olduğu ifadeleri masaya yatırılarak uzman ve yetkili Veteriner Hekimler tarafından değerlendirildi.
ETBİR (Et Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Et Konseyi eski başkanı Dr. Ahmet Yücesan; Ülkemizde kişi başına düşen kırmızı et miktarının 13kg olduğunu, bunun AB Ülkelerinde 27-28kg. ABD’de ise 40-45kg olduğunu ifade ederek yetersizliğine vurgu yaptı.
Tarım faaliyetlerinde hayvancılığa daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyleyerek Hollanda’nın hayvancılık faaliyetleri ile ihracatta önemli gelir elde ettiğini söyledi.
Türkiye’ye ithal edilen damızlık sütçü ırklar yerine etçi veya kombine verimli ırkların ithal edilmesi veya yetiştirilmesini tavsiye etti. Simental ırkı sığırların bu vasıflara uygun bir ırk olduğunu söyledi.
DANET Firması Teknik Müdürü Vet. Hekim Mehmet Yerişenoğlu da aile besiciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini, et sektöründe kârın düşük olduğunu ifade etti. Et fiyatlarında, yetkililerin beyanatlarından dahi etkilenerek ani düşme ve yükselmeler yaşanmaktadır. Bu durumun sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Hayvancılığın milli bir politika olarak benimsenip gerekli çözümler aranmasının doğru olacağını ifade etti.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özcan da meralarımızın azaldığını mevcut meraların ot kalitesinin düşük oluğunu ifade etti. Ülkemizdeki yetiştirilecek sığır ırklarının kombine ırklar olması gerektiğini, bakım ve beslenmesinin standartlara uygun veteriner hekimler kontrolünde yapılmasının altını çizdi.
3 Şubat 2016