0 212 516 41 27
[email protected]

IV. Ulusal Maneviyat Psikoloji Sempozyumu

Birlik Vakfı 30. Yıl Kutlamaları Birlik Vakfı Gönüllülerini Buluşturdu

Çanakkale Ruhu ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

Fetih Ruhu Fatih ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

N.F.Kısakürek Eserlerinde İdeal Gençlik makale yarışma ödül töreni

TBMM Başkanı Seçilen Vakıf ve Gönül İnsanı İsmail Kahraman’ı Tebrik Ederiz
 
TBMM Başkanı seçilen Dava Adamı, Vakıf ve Gönül İnsanı Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ı tebrik eder, yeni görevinde başarılar dileriz.

Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı ve TBMM Başkanı İsmail KAHRAMAN Kimdir

1940 yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İ.Ü. Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Türkiye’deki yüksek öğrenim gençliğini temsil eden Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) 48. dönemde Genel Başkanlık yaptı. 29 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Halen Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın (TGTV) kurucu üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanıdır.

2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında “40 Vakıf İnsana Vefa” programı kapsamında kendisine “Vakıf İnsan” ödülü verildi. Yalova Üniversitesi tarafından kendisine “Fahri Doktor” unvanı verildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu. İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer almıştır. İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı’nın Yüksek İstişare Kurulu üyesidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır.

İş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu. Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. Dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstanbul Milletvekili olarak yer aldı. Refah Partisi’nde ve Fazilet Partisi’nde grup başkanvekilliği yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

1996-1997 yılları arasında 54. Refah-Yol Hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yaptı. AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 22 Kasım 2015 tarihli 2 nci Birleşiminde 26 ncı dönem TBMM Başkanlığına seçildi.

İngilizce bilen Kahraman evli ve dört çocuk babasıdır.

Gençlikte Bir Köprübaşı: Dava Adamı ve Gönül İnsanı İsmail Kahraman
İsmail Kahraman 1967’de MTTB başkanlığına geldi. Milli ve manevi değerlere bağlı gençler yetiştirmeyi hedefledi. Etrafındakilerin deyimiyle en zor dönemde başkanlığı üstlendi. Çünkü o yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gençlik hareketleri vardı

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kahraman ve 160 arkadaşı gönüllü asker olarak Yunanistan sınırına gitti. Kendilerine Kıbrıs Harp Gönüllüleri Öncüleri adını verdiler.

Kahraman 1969’da MTTB’deki görevini devretti. Kahraman’ın yanı sıra, bugün AK Parti’de ya da Saadet Partisi’nde siyaset yapan bir çok isim MTTB’de yetişti. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Necati Çetinkaya, Yaşar Karayel bunlardan sadece bir kaçı.

MTTB Yerine Birlik Vakfı
1980 Askeri Darbesi ile birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıf gibi MTTB de kapatıldı. Bunun üzerine Kahraman, 1983’de MTTB’nin devamı niteliğinde olacak yeni bir oluşumu başlattı: Birlik Vakfı

Kurucular Kurulu Başkanlığı’nı Kahraman’ın yürüttüğü vakfın diğer kurucuları arasında AK Parti’de siyaset yapan isimler var. Recep Tayyip Erdoğan, Ali Coşkun, Cemil Çiçek, Ömer Dinçer, Abdülkadir Aksu gibi...

Kahraman’ın Siyasi Hayatı
Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’a öğrenciyken verdiği destek daha sonrasında da sürdü. Erbakan’ın kurduğu Millî Nizam Partisi’nin (MNP) kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak 40 yaşından küçük olması nedeniyle partinin kurucuları arasında yer alamadı.

1977 seçimlerinde Milli Selâmet Partisi’nden (MSP) Rize milletvekili adayı oldu ama kazanamadı.

1995’de kurulan Refahyol Hükümeti’nde ise Kültür Bakanı olarak görevlendirildi. Kahraman DYP ile kurulan bu koalisyon hükümetinde Erbakan kendisine bu bakanlığı uygun gördüğünde aslında kabul etmek istemedi. Kahraman itirazının nedenini ‘bakanlığın yapısı’ olarak gösterdi. Ancak Erbakan’ın dediği oldu.

Kahraman’ın bakanlığı RP’lilere göre bakanlığın asli fonksiyonlarına dönüşünü sağladı. Topkapı Sarayı’nda sergilenen Kutsal Emanetler için kaldırılan 24 saat Kur –an tilâvetini tekrar başlatması, Kültür Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda Osmanlıca kurslarının açılmasını sağlaması, RP’lilerin örnek gösterdiği icraatları oldu. Ancak öte yandan bunlar 28 Şubat sürecinde Kahraman’ın en çok eleştirilen ve tepki gösterilen isimler arasında yer almasına neden oldu.

Örneğin Taksim’de cami projesine imza atmadığı için ünlü Bizantolog ve sanat tarihçisi Semavi Eyice’yi Anıtlar Kurulu’ndan “O camiye imza atmadı, ben de kapının önüne koydum” dedi.

Kahraman o günlerde yaşananları kendi perspektifinden anlatıyor:

"Kültür Bakanlığı’nda kadın memur sayısı 650 idi. Bir gazete ‘Kadın düşmanı Bakan’, 850 kadının işine son verdi, diye haber yapmış. Bakanlıkta çalışan 650 kadın memurdan 850’sinin işine son vermişim. Haberi yapan muhabire dedim ki; ‘Hanımefendi haberinizi okudum gazetede. 850 mi 650 mi büyük- ‘Gayet tabii850’ dedi. ‘Yani 850, 650’ye sığmaz değil mi-‘ dedim. ‘Sığmaz’ dedi. Bu süreçte, tayin isteyen ve emekli olan ise 28 kişi. ‘Peki siz bu 28’i, 650 değil de 850 diye yazıyorsunuz, hiç mi vicdanınız rahatsız olmayacak- Sizi şikayet edeceğim’ dedim. ‘Basın şeref divanına mı’, dedi- ‘Hayır’ dedim. ‘Mahkemeye mi-‘, ‘Hayır. Cenab-ı Allah’a inanıyorum, hesap gününde bu hesabı senle görüşeceğiz’ dedim. O günden sonra aleyhimde yazmadı."

Faziletin Yerine AK Parti’yi Önerdi
İsmail Kahraman AK Parti’nin isim babası fakat bu ismi aslında onlardan önce Necmettin Erbakan’a önermişti. Refah Partisi’nin kapatılması ardından yeni bir partinin kurulması gündeme gelince Kahraman, Erbakan’a partinin adını Adalet ve Kalkınma Partisi koymayı teklif etti.

Kahraman’ın aklına bu fikri getiren ise Nuri Demirağ’ın Milli Kalkınma Partisi’ydi. ‘Kalkınma lazım ama maneviyat ta lazım yani adalet de lazım’ diye düşündüğünü söyleyen Kahraman’ın önerisini Erbakan reddetti ve partinin adını Fazilet koydu.

Kahraman, Fazilet Partisi’nde de İstanbul milletvekilliği yaptı. AK Parti’nin kuruluşu sırasında tüm çalışmaların da içinde yer aldı ama 2002’den sonra aktif siyasetten çekildi.

Siyasete ara verdiği dönemde yine dernek ve vakıflarda görevler almaya devam etti. Örneğin Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu’nun Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı üstlendi.

Masasında Kimse Para Ödeyemez
AK Parti’nin ‘ağabey’lerinden olan İsmail Kahraman’ın yakın çevresi, kendisinin en önemli özelliklerinden birinin masadaki kimseye hesap ödetmemesi olduğunu söylüyor. Bu babasından aldığı bir öğüdün sonucu. Babası “masada senden yaşlı bir kişi yoksa hesabı hep sen öde” demiş. Kahraman da bu öğüdü tutmuş. Bugüne kadar bulunduğu masada hesap ödediğini söyleyen neredeyse yok.

Siyasete Dönüş
İsmail Kahraman siyasete 14 yıl aradan sonra 26. Dönem milletvekili seçimi ile döndü. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olduğu İstanbul 1. Bölge 1. sıradan Meclise adımını attı. 22 Kasım 2015 de Meclis Başkanı seçildi.

22 Kasım 2015

İlgili Resimler