MTTB Genel Başkanı İsmail Kahraman (1967 – 1969)
İsmail Kahraman 1967’de MTTB başkanlığına geldi. Milli ve manevi değerlere bağlı gençler yetiştirmeyi hedefledi. Etrafındakilerin deyimiyle en zor dönemde başkanlığı üstlendi. Çünkü o yıllar da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gençlik hareketleri vardı..
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kahraman ve 160 arkadaşı gönüllü asker olarak Yunanistan sınırına gitti. Kendilerine Kıbrıs Harp Gönüllüleri Öncüleri adını verdiler.
Kahraman 1969’da MTTB’deki görevini devretti. Kahraman’ın yanı sıra, bugün AK Parti’de ya da Saadet Partisi’nde siyaset yapan bir çok isim MTTB’de yetişti. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Beşir Atalay, Necati Çetinkaya, Yaşar Karayel bunlardan sadece bir kaçı.
MTTB Yerine Birlik Vakfı
1980 Askeri Darbesi ile birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıf gibi MTTB de kapatıldı. Bunun üzerine Kahraman, 1983’de MTTB’nin devamı niteliğinde olacak yeni bir oluşumu başlattı ve resmen 29 Mayıs 1985’de kurulan Birlik Vakfı’nda kurucu üye ve mütevelli heyet başkanı oldu.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucu kapatılan Milli Türk Talebe Birliği, 16 Aralık 2006 tarihinde, kuruluşunun 90. Yılında, yeniden kuruluş çalışmalarını başlattı ve 27 Mart 2008 tarihinde resmen tekrar kuruldu.
MTTB’nin 90. kuruluş yıldönümünde beş MTTB eski Genel başkanı bir araya geldi: Prof. Yaşar Özdemir 44. Dönem (1959-1961), Faruk Narin 45 Dönem (1961-1963) Yüksel Çengel 46. Dönem (1963-1965), Rasim Cinisli 47 Dönem (1965-1967) İsmail Kahraman 48. Dönem (1967-1969)
MTTB 2008 yılından itibaren Türkiye genelinde şubeler açarak 1980 darbesi ile kesintiye uğrayan gençliğe yönelik hizmetlere yeni bir heyecan katmıştır.
16 Aralık 2016’da 100.yılını kutlayacak olan MTTB, milletimizin millî, ahlâkî, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve yücelten, yaşadığı topluma karşı sorumluluk duyan, başarılı ve güzel ahlaklı bir Gençlik yetiştirmek için büyük bir gayret sarf etmektedir.
Bu hedefe ulaşmak için birçok etkinlik, seminer, konferans ve yarışmalar düzenlemiş ve düzenlemeye devam etmektedir. Birlik Vakfı ile de birçok ortak faaliyete imza atan ve halen de atmakta olan MTTB geçmişinden gelen birikim ve yeni bir aşkla güçlü bir Türkiye için çalışmaktadır.
Birlik Vakfı ve MTTB’nin Türkiye genelinde yoğun bir katılımla gerçekleştirdiği “Çanakkale Ruhu ve Gençlik” ve "Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik" konulu kompozisyon yarışmaları Öğrencilere millî, manevî ve ahlaki değerler hususunda çok güzel katkılar sunmuştur.
1966 – 1968 arası MTTB Genel Sekreterliği ve 1989 – 1997 arası Birlik Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı yapmış Prof. Dr Erman Tuncer’in dilinden Vakıf İnsan İsmail Kahraman
İsmail Kahraman bir döneme damgasını vurmuş olan Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ile özdeşleşmiştir. İdealist bir talebe grubu İsmail Kahraman’ın öncülüğünde bu güzide kuruluşun çatısı altında toplanmıştır. Hepsinin gönlünde yatan “Lider Türkiye” idealidir. Türkiye bugün özlenen bir tabloyu yaşamaktadır. Kırk yıl sonra bu idealist ekibin rüyaları gerçek olmuştur. MTTB’nin bir mensubu cumhurbaşkanlığı, diğer üyesi de başbakanlık makamında aynı anda hizmet verme fırsatına kavuştu.
Hiçbir emeği zayi etmeyen Allah (cc) bu gençlerin çabalarını boşa çıkarmamıştır. Ama bu güzel tablonun arkasında alın teri vardır, hasret vardır. MTTB kültürü ile yetişen bu gençler özel sektörde ve kamu sektöründe başarılı olmuşlardır. Ticari hayatta başarılara imza atmışlardır. Ülkeye son derece yararlı kişiler olmuşlardır. Sonunda bir döneme damgasını vurmuşlardır. MTTB Kabinesini kurmuşlardır. Bu millî ve manevi hareketin sembol ismi İsmail Kahraman’dır.
Çok sabırlı, temkinli ve kararlı hareket tarzı vardır
MTTB’de bizim ilk hareketimiz Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyeti seçimleri ile başlamıştır. Biz 1964-65’li yıllarda üniversiteye girdiğimiz zaman. Hukuk Fakültesinde İsmail Kahraman’ın cemiyet başkanı olduğunu gördük. Bizim arkadaşlarımızın bir özelliği var. Bir yerde hizmet gördüğü işe ciddi olarak asılırlar. Bizim insanımız kararlı olarak hareket eder. Allah’ın izniyle bütün güçlükleri de yenerler. MTTB böyle oldu. Bu dönemde Türkiye Millî Talebe Federasyonu da zaman zaman hizaya geldi. MTTB milletin değerlerini temsil ediyordu. MTTB halkın başvurduğu bir referans kaynağı oldu.
MTTB Türkiye’nin buluşma noktasıydı. Sembol ismi İsmail Kahraman’dı. Taşradan gelenler, sokaktan geçenler, sivil kuruluşlar, esnaf toplulukları MTTB’nin işaretine bakarlardı. Ayrıca burada gençleri hak davayla tanıştırmak, aynı zamanda onlara güzel bir şuur ve vizyon kazandırmak için çok güzel eğitim çalışmaları vardı.
Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek’in İdeologya Örgüsü başvurulan bir kaynak ve Çile isimli şiir kitabı da bir nefes olmuştur. Bu arkadaşlarımız dünyada barışı tesis edecekler ve insanlığı ebedî saadete kavuşturacaklardır. İsmail Kahraman’ın çok sabırlı, temkinli ve kararlı hareket tarzı vardır.
MTTB ve arkasından 1985’te kurulan Birlik Vakfı, İsmail Kahraman öncülüğünde öncelikle bir mutfak vazifesi yapmak istemiştir. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak için, hem fikrî çalışmalar yapılmış hem de hizmet kadroları yetiştirilmiştir. Bu nesil birbirini irşad etmiştir. MTTB’nin rahle-i tedrisinden geçenler ses bırakmışlardır.
Oğlum mektebe geç kaldın
Hiç unutamam, bir gece yarısı evlerine gittik. Yeğeni Musa uykudan uyandırıldı. Onun yatağında ben yattım. Okul vakti gelince rahmetli Hacı Anne bir telaşla Musa zannederek beni uyandırdı. “Oğlum mektebe geç kaldın” diye. Allah’a şükürler olsun. Emekler ziyan olmadı. Güzel insanlar önemli sorumluluklar yüklendi.
Bir güzel insan Çankaya’dan necip milletine gül dağıtıyor. Hedef yeryüzünde hakikati üstün kılmaktır. Dünyada barışı tesis etmektir. Temsilcileri İsmail Kahraman olan bu güzel insanların gayretleri ve duaları olmasaydı, bu güzellikler de olmayacaktı.
14 Aralık 2015