Gençlikte bir Köprübaşı İsmail Kahraman Vefa Gecesi düzenlendi

Genclikte-bir-Koprubasi-Ismail-Kahraman-Vefa-Gecesi-duzenlendi
Bu memleketin toprakları vakıf medeniyetinin topraklarıdır. İyiliğin, güzelin ve hayrın, nadide eller ve kurumlarda toplandığı, tecessüs ettiği bir medeniyet fikriyatının toplamıdır.

Vatanımızda, ‘ömrünü hakikate vakfetmiş’ insanlar vardır. İsimleri ve hayatları öne çıkar. Çünkü konuşmaktan çok iş yaparlar ve düşündüklerini uygulama gayretine girişirler.

İşte bu isimlerden biri de MTTB 48. Dönem Genel Başkanı ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Kahraman’dır

Daha gençlik yıllarında Kahraman, mütedeyyin insanların dört bir koldan gelen tazyiklerle kuşatıldığı dönemlerde sağına soluna bakmadan “ben” diyerek ortaya atılıp, bu tazyik hareketlerinin odaklarının en önemlilerinden biri olan Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)’ni mili ve manevi çizgiye çekmiştir.

Sonraki yıllarda inançlı insanların haklarını savunan, ülkenin dört bir tarafında örgütlenip halkın ve Hakk’ın sesini yükselten bir harekete dönüşecek olan MTTB, onunla birlikte bir daha o geri zamanlarına dönmemek üzere bu halkın ve Hakkın sesine perçinlenmiştir.

69 senesinde Yunan Ordusu’nun Kıbrıs’a asker çıkarmasıyla kendisi ve 160 arkadaşıyla Yunan sınırına dayanan gönüllü askerlerden, yiğitlerdendir…

Doksanlı yıllarda ülkenin başına kara bulutlar gibi çöken ve ‘adına post modern darbe’ denen süreçte, halkın seçimle iş başına getirdiği hükümetin Kültür Bakanı’dır. Sahnelerde, salonlarda, bu memleketin vatandaşlarının parasıyla inşa edilen binalarda “sanat için sanat” yapanlara karşı halk için sanat yapılması gerektiğinin çizgisinde olan, bir kültür davası olan, bunun için o mevkide savaş veren bir dava adamıdır.

On yıllar boyunca süren mütedeyyin insanların varoluş mücadelesinde bir köprübaşı olan İsmail Kahraman için Üsküdar Belediyesi ile İHL Sözlük’ün işbirliğinde bir vefa gecesi düzenlendi. “Gençlikte Bir Köprübaşı: İsmail Kahraman’a Vefa Gecesi” programı 21 Mayıs Pazartesi akşamı saat 20.30’da, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kültür Eski Bakanı, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Eski Genel Başkanı ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı  İsmail Kahraman için birçok isim bir araya geldi. Çok sayıda siyasetçi, STK temsilcisi ve yöneticinin yanı sıra vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği, "Gençlikte Köprübaşı: İsmail Kahraman" başlıklı programda, Kahraman için hazırlanan belgesel de ilk kez gösterildi.

İsmail Kahraman, belgeselde AK Parti'nin kuruluş aşamasına ilişkin bilinmeyenleri anlattı. AK Parti'nin 2001'de Ankara Oran'daki evinde yapılan toplantılardan sonra kurulduğunu söyledi.

AK PARTİ İSMİNİ BEN ÖNERDİM

Kahraman bu süreçte partinin adının "AK Parti" olmasını da kendisinin önerdiğini, Erdoğan'ın aklında ise başka bir ismin olduğunu kaydetti. İsmail Kahraman şunları söyledi: "Tayyip Bey'e 'Bak, Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım." dedim. Tayyip Bey'in aklında bir başka isim vardı, birileri teklif etmişti. YAP... Yeniden Atılım Partisi. Bana 'Bak YAP diye aksiyon var, "yeniden atılım" çıkışı var" demişti. 'Bakın, ak, beyazlık, aklık var' diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti oldu ve ismi de bana aittir."

Eski Bakan Kahraman, AK Parti ismini daha önce de merhum Başbakan Necmettin Erbakan'a önerdiğini fakat kabul edilmediğini bilgisini de paylaştı: " Refah Partisi kapatıldı. Erbakan Hoca'ya dedim ki, "Hocam, yeni partinin adını 'Adalet ve Kalkınma Partisi' koyalım. Kalkınma lazım; ama maneviyat da lazım. Yani Adalet… Hocam Adalet ve Kalkınma' koyalım." 'Yok, Fazilet koyacağız.' dedi."

İsmail Kahraman'ın Türk siyasi ve tarihi geçmişinde gerçekleştirdiği ilkleri konu edinen belgeselde, Kahraman'ın MTTB'deki arkadaşlarıyla Ayasofya'da kıldığı ilk namaz, bakanlığı döneminde Topkapı Sarayı'nda kutsal emanetler kısmında gün boyu Kuran okunma geleneğini yeniden başlatması, 28 Şubat döneminin hedefindeki kültür bakanı olmasının nedenleri de ayrıntılı şekilde yer aldı. Belgeselde Kahraman için Devlette önemli görevler üstlenmiş birçok isim hatıralarını paylaştı.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara yaptığı selamlama konuşmasında "bu ülkenin geleceği olan gençlik, öncü ve örnek bir büyüğümüz, ağabeyimiz olan "Vakıf insan" İsmail Kahraman' vefa borcunu ödemek istiyor. Şanlı mazimizin izinde, hasar görmüş olan kültür ve medeniyet bilincimizin yeniden inşası için ömrünü vakfeden, gece gündüz demeden çalışan Kahraman ağabeyimizin izinde olduklarını; onun dalgalandırdığı bayrağı yere düşürmediklerini ve düşürmeyeceklerini söylemek istiyorlar" dedi.

KURTULMUŞ: HERKESİN AĞABEYİ HERKESİN HOCASI

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise; tarihe iz bırakmış bir büyüğümüzü yaşarken hatırlamış olmak son derece manidardır, bu organizasyon tam bir kadirşinaslık örneğidir. Benim ilk gittiğim miting 6-7 yaşlarındayken MTTB mitingi idi. MTTB bir nesil yetiştirdi. Bu noktaya kolay gelinmedi" diye konuştu.

"ZOR ZAMANLARIMIZIN AĞABEYİ"

Milletvekilleri adına konuşma yapan Ak Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel "zor şartlarda okuduk, büyüdük, ayakkabımız zekat ayakkabısı, gömleğimiz zekat gömleğiydi. Bu en zor zamanlarımızda bize İsmail Kahraman ağabeylik etti" dedi.

Geceye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bahattin Cebeci, Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Eski Devlet Bakanı Hasan Aksay, Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu, Ak Parti milletvekilleri İsmet Uçma, Metin Külünk, İdris Güllüce, Yaşar Karayel, Erol Kaya, Feyzullah Kıyıklık, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Kahraman'ın birlikte görev yaptığı arkadaşları katıldı.

Programın sonunda Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İsmail Kahraman'a teşekkür ederek gecenin anısına bir plaket takdim etti.

"Gençlikte Bir Köprübaşı İsmail Kahraman" Belgeselinin bir bölümünü sitemize eklenmiştir. Diğer bölümlerini Youtube da izleyebilirsiniz.

22 Mayıs 2012