0 212 516 41 27
[email protected]

IV. Ulusal Maneviyat Psikoloji Sempozyumu

Birlik Vakfı 30. Yıl Kutlamaları Birlik Vakfı Gönüllülerini Buluşturdu

Çanakkale Ruhu ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

Fetih Ruhu Fatih ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

N.F.Kısakürek Eserlerinde İdeal Gençlik makale yarışma ödül töreni

Birlik Vakfı Edirne Şubesi'nin Düzenlediği Edirne Konuşmaları Başladı
 

HER KESİMDEN İNSAN
Birlik Vakfı Edirne Şubesi başkanlığını uzun yıllar yürüten Dr. Halil Şervanlı, Vakfın şube merkezinde Cuma günleri düzenlediği toplantılarla Edirneli öğretmen, öğrenci, gazeteci, aydın ve çok sayıda esnafı bir araya getirmiştir. Bu toplantılarda bir araya gelenler memleket meseleleri ve güncel konular üzerinde görüş alışverişinde bulunmuş ve çeşitli konular üzerinde sohbet etmişlerdir. Şervanlı, bu yolla Edirne’de milli meseleler üzerinde duyarlı olan pek çok kimseyi aşağı yukarı her hafta bir araya getirerek onları birlik halinde tutmayı başarmıştır.

EDİRNE KONUŞMALARI
Halen Birlik Vakfı Edirne Şube Başkanı olan Prof.Dr. Recep Duymaz ile, Dr. Cengiz Dane, Dr. Yahya Çelik, Dr. İbrahim Sever ve Dr. Mustafa Ertekin, bir önceki Başkan Dr. Halil Şervanlı’nın başlattığı Cuma toplantılarını, ‘Edirne Konuşmaları’ başlığı altında devam ettirmeye karar verdi. Şube merkezinde gerçekleştirilecek bu konuşmalar, Edirne’den başlayarak Balkanlara, hatta Avrupa’ya kadar yayılan geniş bir alanı kapsayacak ve insanımızın bulunduğu her yere uzanacaktır.

MEHMET AKİF ERSOY'UN EDİRNE YILLARI - 29 OCAK 2016
Bu çerçevede ilk Edirne Konuşmaları’nı, Prof. Dr. Recep Duymaz, 29 Ocak Cuma günü şube merkezinde, ‘Mehmet Akif Ersoy’un Edirne Yılları’ başlıklı sunumuyla başlattı. Konuşmacı Duymaz, “İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un çalışma hayatının ilk yıllarında, yaklaşık iki yıl (1894-1896) Edirne Vilayet Baytarlığı’nda çalıştığını ifade edip devamında Mehmet Akif’in Edirne’deyken bulunduğu mekanlar ve oralarda tanıştığı kimseler hakkında bilgi vermiştir.

Mehmet Akif’in Edirne’den ayrıldıktan sonra şehirdeki tanıdıklarına yazdığı mektuplardan üç tanesini dinleyicilere gösterip bazı bölümlerini okumuştur. Duymaz, şairin Edirne’deyken altı şiir yazdığını belirterek bu şiirlerin onun sanat hayatına nasıl başladığını göstermeleri bakımından önemli olduklarına dikkatleri çekti.

BİRLİK NEDİR? BİRLİK NASIL KURULUR - 5 ŞUBAT 2016
Edirne Konuşmaları programı kapsamında 5 Şubat Cuma akşamı  “birlik” konusu ele alındı. Vakıf merkezinde ki toplantıya Prof. Dr Ahmet Günşen konuşmacı olarak katıldı. Günşen, “birlik” düşüncesinin bugün ülkemizin en önemli güncel konusu olduğunu söyleyerek, Birlik nedir? Ne de birlik?, Niçin şimdi birlik?, Birlik nasıl kurulur? sorularını sorarak başladı. Konuşmacı, bu sorulara siyaset ve edebiyat tarihimizin temel metinlerinden kalkarak cevaplar verdi.

Konuşmalar sırasında şu görüşler ortaya çıktı: “Ülkemiz bugün kuzey, doğu ve güneyden olmak üzere üç cepheden saldırılara maruz kalmaktadır. İslam dünyası paramparçadır. Üstelik bazıları bu saldırıların üssü durumundadır… Bu durum bizi içte tam bir birlik ve dayanışma içinde bulunmaya zorlamaktadır. Bu birliğin fikir temelleri bizim hem siyaset, hem edebiyat tarihimizdeki kültürümüzün temel eserlerinde mevcuttur. Mesnevi, Yunus Emre’nin şiirleri, Dede Korkut Kitabı ve Hacı Bektaş-ı Velînin menkıbeleri onların başında gelir. Bu eserlerde birliğimizin dayanacağı temel İslam’dır.  Böyle bir zamanda ırkçılık ve mezhepçiliğin yeri olamaz.

Daha sonra müzakere bölümüne geçildi. Dinleyiciler, daha çok ülkemizdeki güncel ayrılıkların ve çatışmaların sebepleri üzerinde sorular sordular ve hem bireysel hem kurumsal olarak neler yapmamızın uygun olacağına dair Prof. Günşen hocadan açıklamalar yapmasını istediler. 

Edirne Konuşmaları, Birlik Vakfı Edirne Şubesi’nin Tahmis Meydanı Bakırcı Mehmet İş Hanı’ndaki adresinde her Cuma saat 19:30’da yeni bir konu ve konuşmacıyla devam edecek. Konuşmalara katılım herkese açıktır.

10 Şubat 2016

İlgili Resimler