0 212 516 41 27
[email protected]

IV. Ulusal Maneviyat Psikoloji Sempozyumu

Birlik Vakfı 30. Yıl Kutlamaları Birlik Vakfı Gönüllülerini Buluşturdu

Çanakkale Ruhu ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

Fetih Ruhu Fatih ve Gençlik kompozisyon yarışması ödül töreni

N.F.Kısakürek Eserlerinde İdeal Gençlik makale yarışma ödül töreni

Adab-ı Muaşeret Çalıştayı düzenlendi
 
Adab-i-Muaseret-Calistayi-duzenlendi
Vakfımız ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Adâb-ı Muâşeret Çalıştayı" İl Millî Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Birlik Vakfı İstanbul Şube Başkanı Hüseyin Öztürk, akademisyen ve öğretmenlerin katılımlarıyla vakıf genel merkezimizde gerçekleştirildi.

İstanbul Değer Erdem Projesi kapsamında yapılan çalıştayda İstanbul Türkçesiyle konuşma becerisine sahip ve adab-ı muaşeret kurallarını benimsemiş öğrencilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.


Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa yaptığı konuşmada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşereti İstanbul okullarında gündem yapıp, yetkin ve erdemli nesillerin yetişmesini hedeflediklerini söyledi.

Kocaboğa, okullarda her hafta farklı konuların ele alınacağını, toplam 36 temanın anlatılacağını belirtti.

Bunların bazılarının, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklere, öğretmenlere ve komşulara karşı, sanal ve dijital dünyada, törenlerde, telefonla konuşmada, toplu taşımada ve düşünce ile fikirde adabı-muaşeret olduğunu aktaran Kocaboğa, bu temaların hangi yöntem ve teknikle aktarılacağının üzerinde durulacağını anlattı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, "Sokaktaki insanlar rollerini gerçek manada yaparsa, çocuklar da taklit içinde neyin nasıl yapılacağını görmüş olur. Bazı şeyleri sosyal öğrenmeyle öğreniyoruz. Çocuğun yanlış öğrenmesinde en önemli etken çelişkidir. Adabı-muaşeret kurallarını öne sürerken önce kendimize, nefsimize bunları yapmalıyız." diye konuştu.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut ise adabı-muaşeret kurallarının her yaştan kişiyi ilgilendiren bir konu olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Bulut, toplumdan kopukluk duygusunun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kişilerin otobüste yaşlılara yer vermemesi dış dünyadan kopukluk gibi. Bu davranışların büyük kısmının erken yaşlarda öğrenilmesi gerek. Belki üstüne bir şeyler koyabiliriz. Çöp atıyoruz, poşet su sızdırıyor, 'kapıcı temizlesin' diyoruz. Biz yetişkinlerin de davranışlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Çocuklar pek çok davranışı gözlemleyerek öğreniyor. Yetişkinler de eski geleneklerden çok bağımsızlar. İnsanlar iç dünyalarında çok bağımsız yaşıyorlar, çok bireyseller. Kendi tüketimlerine odaklanıyorlar."

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı da Çin'de adab-ı muaşeret kurallarının çok yaygın kullanıldığını söyledi.

Kabalcı, bu ülkede nüfus kalabalığına rağmen insanların metrolarda yaşlı ve hastalara yer verdiğini ifade etti.

29 Ocak 2025

İlgili Resimler